Van Dordrecht.net:

Dordrecht- De tentoonstelling Het Ware Geloof? De Reformatie als cultuurclash in HETHOF biedt onderdak aan een wel heel bijzonder bijbeltje; dat van geheim agent, Engelandvaarder en verzetsheld Aart Alblas. Het bijbeltje is aan Erfgoedcentrum DiEP in bruikleen gegeven door Hans Berrevoets, een Dordtse duizendpoot die vooral bekend staat als organisatie-, communicatie- en schaaktalent met een grote belangstelling voor geschiedenis.

Dankzij deze belangstelling kan Berrevoets onmiddellijk een overzicht geven van het verzetswerk van Aart Alblas. Berrevoets:“Hij is de meest gedecoreerde Dordtse verzetsman en nationaal één van de oorlogshelden met de meeste onderscheidingen. De gereformeerde Aart Alblas, die in 1918 werd geboren en in 1944 werd omgebracht door de nazi’s in het concentratiekamp Mauthausen, was de marconist (radiotelegrafist) van de Soldaat van Oranje.

Deze Soldaat van Oranje – ook bekend als Erik Hazelhoff Roelfzema wiens belevenissen in de film Soldaat van Oranje uit 1977 zijn verbeeld – wijst er in zijn boeken op dat Alblas eind 1941/begin 1942 de enige directe verbinding was tussen bezet Nederland en Engeland. Boodschappen voor de acties van Soldaat van Oranje gingen via de seinsleutel van Aart Alblas. Hij was een jaar hardnekkig in de lucht en werd een agent van uitzonderlijke klasse genoemd. Mede dankzij samenwerking met de verzetsgroep Het Parool heeft de Dordtenaar zo lang door kunnen werken. Hij liep natuurlijk steeds meer in de gaten bij de bezetters, die hem met een list in juli 1942 gevangen namen”.

Via verloofde

Nu, jaren later, ligt het bijbeltje van deze bijzondere en heldhaftige man in een vitrinekastje van de tentoonstelling Het Ware Geloof. Hoe is het daar terecht gekomen? Berrevoets: “Aart Alblas was in de oorlog verloofd met verpleegster Pum Hueting. Zij heeft het bijbeltje tot 2004 bewaard als herinnering aan haar Aart. Ik heb Pum meermalen gesproken en een keer geïnterviewd. Uit dankbaarheid voor onze gesprekken heeft zij mij Aarts bijbeltje geschonken. De expositie Het Ware Geloof is voor mij de aanleiding om dit verhaal wereldkundig te maken, want de herinneringen aan Aart Alblas verdienen een blijvende plek in het collectief geheugen van Dordrecht.”

Verzet als geloofsplicht

Mensen met een gereformeerde achtergrond hebben vaak een heel persoonlijke band met hun bijbel. Berrevoets: “Voor Aart Alblas stond het woord van God, met de Bijbel als symbool door de eeuwen heen, centraal. Hij werd gereformeerd opgevoed en deed mee aan de activiteiten van de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk in Dordrecht. Het verzet was in Dordrecht vooral geconcentreerd rond deze kerk, die ook onderdak bood aan bekende verzetsmensen zoals onderwijzer Kors van Loon, Leendert Keesmaat, het echtpaar Dicke, Beinema, Duursma en anderen. De gereformeerden zagen het als een geloofsplicht om zich te verzetten tegen de duivelse bezetters. Dat was de geest die Aart Alblas inspireerde. Hij ging bij het uitbreken van de oorlog direct in het verzet en stak over naar Engeland om in 1941 bij de marine dienst te kunnen doen.”

Bijzonder en symbolisch

Voor Hans Berrevoets is het heel bijzonder om het bijbeltje van Aart Alblas in de vitrine te zien liggen van de tentoonstelling in HETHOF: “Ik zie het als een tastbaar bewijs en als een eresaluut aan Aart Alblas die vanuit de kracht van zijn Ware geloof bereid was met zijn leven voor onze vrijheid te betalen. Ik vind het dubbel symbolisch dat het bijbeltje in Het Hof ligt, waar op 19 juli 1572 de Vrije Statenvergadering begon, ook als bijeenkomst voor onze vrijheid en onafhankelijkheid. Het bijbeltje van Aart Alblas verbindt dus in Dordrecht belangrijke historie met elkaar.”

De tentoonstelling Het Ware Geloof? is nog tot en met 26 september te bezichtigen in HETHOf in Dordrecht

20

jul

by ton

Nog wat leuke muziek.

20

jul

by ton

Niet helemaal de setting waarin ik ze verwacht zou hebben, maar hier Jerry Garcia, Bob Weir en Vince Welnick met hun uitvoering van de National Anthem.

Opnieuw Ferdinand van den Oever, nu over de onveiligheid op het spoor.

Artikel van RTV Rijnmond hier.

20

jul

by ton

Geen onaangename muziek, zeker niet met samen net Beck.

20

jul

by ton

Al een wat oudere maar de moeite waard.

Ferdinand van den Oever gebruikt, terecht, stevige taal richting Fortress.
Nu doorpakken Ferdinand.

Het artikel van RTV Rijmond is hier

Het gesprek hieronder: