16

okt

by ton

Vorige week zaterdag gevonden bij Jeugdland, Dordrecht.

8

okt

by ton

Een Griekse documentaire over de schuldencrisis, de euro en de “odious debt”. Het is even een flinke zit, maar geeft veel om over na te denken.
Helaas valt de Engelse ondertiteling af en toe weg, maar misschien vind ik nog een betere versie.

DORDRECHT -Het symposium ‘Nieuw bouwen in de historische binnenstad van Dordrecht’, georganiseerd door de Stuurgroep Stadsberaad, is verplaatst naar woensdag 5 oktober. De avond vindt plaats in de Kleine Zaal van Schouwburg Kunstmin. De heer Paul Meurs vervangt de door ziekte uitgevallen Maarten Schmitt.

Het afsluitende Stadsdebat vindt, zoals eerder gemeld, op woensdag 12 oktober plaats, ook in Schouwburg Kunstmin.

Op 20 september heeft de Stuurgroep het symposium helaas moeten afgelasten, omdat één van de sprekers onverwacht werd opgenomen in het ziekenhuis. Omdat de Stuurgroep het belangrijk vind dat het onderwerp van het symposium van verschillende kanten belicht wordt en het publiek een gebalanceerde inhoud wordt aangeboden, is dit besluit genomen.

Programma
De drie sprekers in het programma gaan vanuit hun eigen achtergrond in op het thema ‘nieuw bouwen in historische binnensteden’. De heer Emmens geeft een kijkje in de keuken van de welstands- en monumentencommissie, welke kaders en instrumenten zijn beschikbaar om plannen te beoordelen. De heer Van Rossem waarschuwt voor stedenbouwkundige ongelukken en houdt een pleidooi voor het behoud van historische binnensteden. De heer Meurs geeft zijn visie op de transformatie van bestaande (binnen)steden.

De heer Meurs (1963) is architect en heeft een onderzoeksbureau, Urban Fabric BV, in Schiedam. In 2006 werd hij benoemd tot deeltijd hoogleraar Restauratie aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Oorspronkelijk was het debat gepland in het Dordrechts Museum, maar vanwege het grote aantal aanmeldingen is nu gekozen voor de Kleine Zaal in Schouwburg Kunstmin.

Voorbereiding debat
Het symposium is na de Stadswandeling langs voorbeelden van nieuwbouw in de binnenstad de tweede stap van het Stadsberaad. Het symposium is vooral bedoeld om deelnemers aan het Stadsberaad kennis te laten nemen van de verschillende opvattingen op het gebied van bouwen in een historische binnenstad, om zo goed voorbereid het finale stadsdebat in te kunnen gaan.

Aanmelden voor het symposium en/of het debat kan nog steeds via stadsberaad@dordrecht.nl of telefoonnummer 078 – 770 2571. Informatie over het Stadsberaad staat op www.dordrecht.nl/stadsberaad.

De stuurgroep Stadsberaad bestaat uit vertegenwoordigers van de Vereniging Oud Dordrecht, het Historisch Platform, Stichting De Stad, de gemeenteraad en ambtelijke ondersteuning.