Je hebt al een hele poos dezelfde tuin met een speelplek voor de kinderen, een stuk voor de kippen, konijnen enz. Nu de kinderen ouder worden kunnen speeltoestellen als de schommel en het klimrek vervallen. Je kunt de tuin met het gezin mee laten groeien en er een totaal andere plek van maken, een plek om te chillen, te barbecueën enz. De winter is een prima periode om eerst in je hoofd en vervolgens op papier een nieuwe indeling te maken. Door veel naar andere tuinen te kijken, in tijdschriften te grasduinen en kwekers en tuincentra te bezoeken krijg je veel ideeën. Je kunt ook advies vragen aan de leverancier van planten Plantengrow.nl.

Verjongen van je tuin

Vind je het totaal vernieuwen van je tuin teveel werk of wil je bepaalde planten niet kwijt, dan kun je kiezen voor het verjongen van je tuin. Oude verhouten struiken gaan plaats maken voor nieuwe aanplant. Het is dan meteen het moment om voor andere planten te kiezen, die je altijd al in je tuin wilde. Verjongen kan ook betekenen dat je oude struiken, bomen en/of vaste planten een flinke verjongingskuur geeft door rigoureuze snoei. De meeste planten kunnen prima tegen deze ingreep. Twijfel je echter bij een bepaalde struik of boom, vraag advies, want het is jammer om een oude “dierbare” plant door snoei te verliezen. Je kunt de snoei ook in delen uitvoeren, waardoor de ingreep minder heftig is. Geen idee hoe je moet snoeien en besteed je dit karwei liever uit, zoek een hovenier, die het graag van je overneemt.

Moderne tuin realiseren

De moderne tuinen komen als paddenstoelen uit de grond. Voorheen waren moderne tuinen meestal tuinen waarin veel vierkante meters werden verhard, een fraai element erin, één groene blikvanger en dat was het. Door de vele regenval, komt men erachter dat het water toch wel ergens naar toe moet kunnen. Dus: minder verharding en een goede afwatering bij de aanleg van een moderne tuin. De hovenier zal je hier alle ins en outs over kunnen vertellen. Om een moderne tuin te realiseren zorg je voor strakke lijnen, grote tegels (niet teveel), leuke zithoekjes, een mooi terras, een vijver of waterornament enz. Zoek online de mogelijkheden en maak een plan. Kies de juiste planten om er een leefbaar en groen geheel van te maken. Creëer diepte in je tuin door halverwege een hoge struik of boom te planten. Tegen inkijk bouw je een overkapping of je plant in etages, op verschillende hoogtes. Een begroeide pergola kan ook een beschutte plek zijn. Een groene achtergrond met bijvoorbeeld leibomen geeft je ook een gevoel van vrijheid en privacy. Bekijk het aanbod, welke planten zou jij graag willen in je moderne tuin?