Wat is een paalmuts?

Paalmutsen zijn eigenlijk een soort beschermende dakjes boven op je muurtje, schoorsteen, zuil of paal en koop je bij Betongoed. Ze worden ook wel betonhoedjes, schoorsteenplaten, afdekplaatjes of betonpetten genoemd. Ze zien er mooi uit en zijn ook nog erg nuttig. Het metselwerk van een paaltje wordt namelijk vaak blootgesteld aan verschillende weersinvloeden. Zo kunnen regen en hagelbuien het metselwerk flink beschadigen. Doordat de paalmutsen je muurtje, zuil of paal goed beschermen gaat je metselwerk dus een stuk langer mee. Beton is namelijk erg sterk materiaal dat goed bestand is tegen vocht, kou en warmte. Verder is beton onderhoudsvrij en slijtvast, waardoor het dus jarenlang mee kan gaan.

Paalmuts kopen

Betongoed heeft verschillende soorten paalmutsen te koop voor een voordelige prijs. Zo hebben ze paalmutsen in het grijs, antraciet en zwart gecoat. Mocht je toch een andere kleur willen dan kun je de grijze paalmuts makkelijk verven met een speciale betonverf. Zo kun je altijd een paalmuts naar jouw smaak maken. Er zijn natuurlijk ook vele verschillende maten te koop. Bij Betongoed kun je paalmutsen kopen van 1m2, maar ook kleinere van bijvoorbeeld 24x24cm, zo past er altijd een paalmuts goed op jouw muurtje, zuil of paal. Om de neerslag goed af te kunnen voeren via de waterhollen is het raadzaam om een paalmuts te kopen die vijf centimeter groter is de paal of zuil zelf. Dus bijvoorbeeld voor een paal van 10×10 centimeter hoort een paalmuts van 15×15 centimeter. De waterhollen zorgen ervoor dat het water erlangs druppelt en niet erop. Dit zorgt ervoor dat de kans op algengroei en de ophoping van zouten en scheuren klein is.

Montage

Als je de paalmutsen eenmaal binnen hebt kun je ze redelijk makkelijk monteren. Zorg dat de onderkant van de paalmuts en de bovenkant van de paal vochtig en schoon zijn. Hierna kun je de betonlijm op de onderkant van de paalmuts en de bovenkant van de paal aanbrengen. Bevestig het aan elkaar en maak alle restjes schoon. Het heeft ongeveer 24 uur nodig om te drogen. Na het drogen kun je de naden afkitten.