Wanneer u kiest om een huis te gaan bouwen, heeft u ontzettend veel mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is een prefab woning. Prefab is een afkorting, prefab staat voor frefabricated, dus vooraf gebouwd. Deze afkorting verwijst naar de manier van bouwen. Bij het bouwen van een prefab woning komt de woning in delen aan op de bouwplek. In sommige gevallen zijn de woningen al voorzien van deuren, vensters en beglazing. Sinds deze delen al gebouwd zijn, hoeven de verschillende delen alleen nog maar in elkaar gezet te worden. Dit gaat dus aanzienlijk sneller dan bij ‘normale’ woningbouw. In deze blog zal er gekeken worden naar de voor- en nadelen van een prefab woning.
Wat zijn de voordelen van een prefab woning?
Het grootste voordeel van een prefab woning is de prijs. Zo zijn prefab woningen over het algemeen goedkoper dan het bouwen van een woning. Ook weet je als toekomstig bewoner precies wat de totale kosten zullen gaan zijn. Bij traditionele nieuwbouw wil het nog wel eens gebeuren dat er onverwachts extra kosten bijkomen. Ook zijn prefab woningen standaard goed geïsoleerd, zo wordt tijdens het productieproces het isolatiemateriaal al geplaatst. Het laatste voordeel is de snelle bouwtijd. Sinds alle onderdelen alleen nog in elkaar gezet moeten worden op de bouwplaats, scheelt dat ontzettend veel tijd, en dus personeelskosten, vandaar weer de lagere prijs.
Wat zijn de nadelen van een prefab woning?
Naast de vele voordelen zijn er ook een aantal nadelen wanneer u kiest voor een prefab woning. Zo is het ontzettend belangrijk dat uw wensen meteen goed worden doorgevoerd. Wanneer de onderdelen eenmaal geproduceerd zijn, is het meestal niet meer mogelijk om bepaalde zaken aan te passen. Het toevoegen van extra stopcontacten óf waterleidingen is er dan niet meer bij. Ook zijn prefab woningen vaak ‘standaard’. Zo zijn prefab woningen bijna altijd woningen met rechte muren. Het toevoegen van een ronde erker is bijvoorbeeld haast niet mogelijk.