Verwarmen: welke energiebron is het meest geschikt voor mijn situatie?

Wanneer het aankomt op de verwarming van je woning, heb je veel verschillende opties. Deze verschillende energiebronnen hebben ieder hun eigen voor- en nadelen en daarom kan het lastig beslissen zijn welke energiebron de juiste is voor jou. In deze blog zijn de belangrijkste verwarmingsenergiebronnen op een rijtje gezet, zodat jij een geïnformeerde keuze kan maken.

Aardgas

In Nederland worden de meeste woningen verwarmt door middel van een CV-ketel op aardgas. Het grote voordeel hiervan is dat er geen opslag voor nodig is en dat het relatief goedkoop is, afgezien van de vaak schommelende aardgasprijzen. Aardgas is echter een fossiele brandstof, waardoor het niet bepaald een milieuvriendelijk is. Hierdoor komen er in Nederland steeds minder aansluitingen voor gas en op lange termijn zal het waarschijnlijk helemaal uitgefaseerd worden als energiebron.

Mazout

Ook mazout of stookolie is een erg populaire manier om je woning te verwarmen. Dit komt omdat het overal toepasbaar is. Dit komt omdat je het mazout lokaal opslaat, dus je moet wel ruimte hebben voor een redelijk groot opslagvat in je woning. Ook stookolie is relatief goedkoop, maar deze fossiele brandstof is niet bepaalde goed voor het milieu.

Duurzame energiebronnen

Tegenwoordig zijn duurzame alternatieven steeds meer in trek, zo ook op het gebied van verwarming. Zo kun je je woning verwarmen met energieneutraal hout of houten pallets.Bij de verbranding hiervan komen wel degelijk broeikasgassen vrij, maar daar staat tegenover dat de bomen waar het hout of de pellets van afkomstig zijn CO2 opnemen. Hierdoor draag je bruto niet bij aan de uitstoot van gassen die schadelijk zijn voor het milieu. Daar komt nog eens bij dat het een redelijk goedkope brandstof is. Nóg milieuvriendelijke manieren om je huis te verwarmen zijn onder andere zonnepanelen, een zonneboiler of aardwarmte.