Prijsbepalende factoren voor het isoleren van je huis

Als bouwconsultant heb ik regelmatig te maken met het isoleren van huizen. Hier zijn namelijk veel verschillende mogelijkheden in en samen met de aannemer en/of klant zoeken we naar de beste optie. Eerst bekijken we wat de wensen zijn en waar rekening mee gehouden dient te worden. Moet bijvoorbeeld het gehele huis geïsoleerd worden of is alleen de bovenverdieping voldoende? Als alle wensen in kaart zijn gebracht, worden er verschillende offertes opgemaakt. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van uw isolatiewerk. Op het eerste zicht kan zo’n offerte duur lijken, maar na de aanschaf zal het je vooral geld besparen. Door te isoleren zal je minder energie gaan verbruiken en krijg je een minder hoge energierekening. Dit bespaart je op de lange termijn een hele hoop geld. Om de kosten van het isoleren toch wat te drukken, heb ik drie factoren op een rijtje gezet die bepalend zijn voor de prijs. 

Oppervlakte 

De grootste factor die meespeelt in het bepalen van de prijs, is het aantal vierkante meters wat geïsoleerd moet worden. Als je een grote oppervlakte hebt, zal er uiteindelijk meer betaald moeten worden. Daarentegen geldt normaal gezien wel hoe meer vierkante meters je hebt, hoe minder je per vierkante meter je moet betalen. De prijs per vierkante meter daalt namelijk als je grotere oppervlaktes moet isoleren. 

Wijze van isoleren  

Naast de oppervlakte speelt ook de manier van isoleren een grote rol. Er zijn twee verschillende manieren waarop geïsoleerd kan worden: langs binnen of langs buiten. Langs binnen houdt in dat het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak geplaatst wordt, en langs buiten betekent dat het isolatiemateriaal aan de buitenkant wordt geplaatst. Beide manieren hebben hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat er geïsoleerd moet worden, is een van de manieren goedkoper en minder tijdsintensief dan de ander. Een dak kun je bijvoorbeeld beter langs binnen laten isoleren om de kosten te drukken. Dit verschilt echter per dak. 

Isolatiemateriaal 

Tot slot zijn er ook verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van je huis. Ieder materiaal heeft zijn eigen isolatiewaarde die uitdrukt hoe goed het materiaal isoleert. Doorgaans betekent een hoge isolatiewaarde ook dat het materiaal wat duurder is. Daarentegen heb je minder materiaal nodig wanneer het een hoge isolatiewaarde heeft, dan een materiaal met een lagere isolatiewaarde. 
Naast deze drie factoren, zijn er nog meer factoren die invloed hebben op de prijs van het isoleren. Om tot een goede keuze te komen, is het belangrijk dat je je laat adviseren en inleest in de verschillende mogelijkheden. Op www.isolatie-info.nl kun je meer informatie vinden over het isoleren van je huis en de bijbehorende prijzen.